Ajungem Mari cu dragoste, drag de carte si voluntari!

 

Eva si Robert ma intrebau zilele trecute, intr-unul dintre dialogurile noastre serioase, daca exista si catei fara stapan. V-am povestit ca de curand avem un nou membru in familie, mai stiti?

– Da mami, exista multi catei fara stapani.Nu toti sunt asa norocosi precum este Liza noastra.

– Da’ de ce? Si atunci lor cine le da de mancare? Ca sunt draguti!! intreaba ingrijorata mica blondina.

– Pentru ca nu au toti curte ca noi sa ii poata creste liberi, draga mea. Nu toate animalele pot creste in casa si apoi nici nu este sanatos pentru copii sa creasca asa. Cat despre mancare, cainii fara stapan isi gasesc singuri mancare sau sunt hraniti de oamenii de pe strada. Dar sa stiti ca nici asa nu e bine. Ei cresc si apoi devin periculosi, chiar daca sunt draguti cat sunt mici!

– Da’ sunt si copii fara stapani? insista curios micutul minunat geaman.

O intrebare incuietoare dupa alta!! Poftim subiect delicat de explicat mogaldetelor de 3 ani! Si taman atunci ma paraseste si inspiratia, ca deh ma lovise uimirea cea de toate zilele! Totusi imi dreg vocea, imi caut cuvintele, inspir adanc si raspund copilului cu ochii mari ce ma atinteste :

-Pai mami, in primul rand sa stiti ca doar animalele au sau nu stapan. Copiii au parinti, mama si tata ca si voi. Si da sunt multi copii pe lumea asta mare fara parinti!

Liniste…probabil nu pot digera raspunsul meu prea bine, asa ca imi iau curaj sa continui intr-un spirit mai optimist.

– Daaar asta nu inseamna ca sunt singuri. De ei au grija alti oameni buni, care ii invata lucruri frumoase, le ofera mancare si adapost. Ei cresc astfel frumos chiar daca nu au parinti. Cresc si merg la scoala apoi, ca sa devina oameni mari. Asa cum veti deveni si voi intr-o zi, nu-i asa?

– Da vreau sa fiu mare ca tati si sa conduc masina lui! zambeste Robert entuziast.

– Si eu o sa fiu frumoasa ca mami! se linguseste si Eva degraba.

– Bravo mami, stiu ca vreti dar nu va grabiti prea tare. E mai frumos sa fiti copii mici, credeti-ma!

Toti copiii sunt frumosi, unici si merita o sansa! Mai ales cei privati de un camin si mangaierea unei familii.De imbratisarea unei mame si de sfatul unui tata. Absolut toti! Si cei de la Asociatia Lindenfeld stiu asta si fac lucruri minunate! Asociatia Lindenfeld este o organizatie non-guvernamentala ce are ca obiectiv facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la domenii cheie ale societatii.

Programul educational Ajungem MARI, principalul program  al asociatiei, sustine educatia copiilor din centre de plasament si medii defavorizate. Prin proiecte de voluntariat si orientare profesionala, workshop-uri, ateliere creative si activitati socio-recreative, programul isi propune sa reduca trauma institutionalizarii, a abandonului si a separarii de familie, sa  le dea copiilor incredere in ei si sa le formeze abilitati pentru a deveni adulti responsabili si independenti. Programul  a demarat acum 3 ani si a implicat pana acum 4000 de voluntari pentru a sprijini 2000 de copii din Bucureşti şi alte 25 judete. Proiectul “Da-ţi pasiunea mai departe” a fost desemnat in 2015 “Proiectul anului în educatie” la Gala Naţionala a Voluntarilor.

Programul educational Ajungem MARI lanseaza un nou apel la voluntariat catre oamenii de bine care cred in educatie si intr-un viitor mai bun pentru copiii din centre de plasament! Prin 3 ore pe saptamana voluntarii le pot oferi copiilor sansa de a invata matematica, de a trece examenul de bacalaureat, de a iubi engleza, de a-si cunoaste orasul sau de a vedea primul film la cinema.

 

ajungem mari

Se cauta voluntari peste 16 ani, fara limita superioara de varsta, care sa isi doreasca sa ajute si sa impartaseasca din cunostintele si pasiunile lor. Voluntarii pot fi din toate domeniile pentru ca nu e nevoie de experienta de predare sau in lucrul cu copiii – inainte de inceperea activitatilor ei participa la un training la care invata nevoile copiilor din centre si metode de lucru, iar apoi sunt sprijiniti pe parcurs.

Ajungem MARI cauta si voluntari coordonatori, persoane adulte, implicate, care sa monitorizeze si sa gestioneze activitatile, dedicand 4-5 ore săptămânal. Cei interesati sa devina coordonatori găsesc detalii pe site.

Ei pot sustine sedinte de pregatire scolara (matematica, engleza, istorie etc.), ateliere creative (muzica, dans, arte plastice, teatru etc.) sau de cultura generala, educatie pentru sanatate sau educatie civica.  Pe langa cursuri si ateliere, voluntarii ii pot ajuta pe copii sa descopere lumea din jur prin iesiri educative in afara centrelor, la teatru, la film, in vizita la muzee sau in parcuri.

Prin intalnirile lor cu copiii, voluntarii ii ajuta sa capete mai multa incredere in fortele proprii, sa isi imbunatatească abilitatile si cunostintele si sa isi descopere pasiunile si ce vor sa faca mai departe. Voluntarii primesc in schimb zambetele si imbratisarile copiilor. Si cel mai important, ajuta neconditionat si invata sa aprecieze mai mult tot ceea ce au!

Inscrierea pentru urmatorul modul de voluntariat (octombrie 2017 – martie 2018) se face pana pe 19 iulie prin completarea unui formular online – https://goo.gl/SQie1A si trimiterea CV-ului cu fotografia la adresa de e-mail mentionata in formular.

Pentru organizarea trainingurilor in judete este necesar un numar de minim 30 de inscrieri, asadar doritorii sunt rugati sa transmita apelul colegilor si prietenilor. Mai multe detalii pe  www.ajungemmari.ro, iar pe pagina de Facebook se gasesc scurte poveşti ale voluntarilor de la orele cu copiii.

Asadar dragi parinti daca aveti copii adolescenti acasa, incurajati-i sa ofere ajutor! Sau daca doriti sa le oferiti un exemplu propriu de implicare si marinimie, inrolati-va! Cu doar 3 ore pe saptamana, le puteti schimba nesansa de nu avea parinti in sansa de a deveni MARI, si fara ei! Copiilor din centre nu veti putea sa le oferiti luna de pe cer insa sigur le veti putea oferi aripi si sprijin pentru a lupta sa ajunga singuri la ea!

 

 

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *