Educatia alimentara se invata!

 

De ce trebuie să le vorbim copiilor despre alimentație?

Trăim într-o perioadă în care hrana este disponibilă, este diversificată dar de foarte multe ori super-procesată. Așa ajungem să consumăm alimente bogate în zahăr, grăsimi și alți aditivi care îmbunătățesc gustul și schimbă percepția asupra acestuia. Din păcate, dacă la adulți decizia de a consuma astfel de produse este de cele mai multe ori conștientă (știm că nu sunt bune dar din diferite motive nu renunțăm la ele), la copii decizia de a mânca este luată din cu totul alte considerente: ambalajele sunt atrăgătoare și le plac, ambalajele conțin pe lângă produse și jucării, vedeta preferată face reclamă acestor produse și asta înseamnă căsunt bune, colegii/prietenii consumă și trebuie să respecte direcția impusă de grup etc.

Deși sunt inițiate la nivel mondial campanii de conștientizare a efectelor consumului pe termen lung al acestor alimente, un rol important îl are și educația alimentară la nivel de familie.

Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că procentul de copii obezi este în creștere la  nivelul întregii lumi, iar la nivelul Europei acesta a crescut de aproximativ 4 ori față de anii ’80.

România nu face din păcate excepție, procentul de copiii obezi fiind în continuă creștere și la noi.Copiii obezi au foarte multe șanse de a deveni adulți obezi și de a dezvolta tulburări de comportament alimentar, boli cardiovasculare,  diabet de tip II, depresie etc.

Educatia alimentara se invata!

De ce? În primul rând obiceiurile alimentare dobândite în copilărie au tendința de a se păstra pe tot parcursul vieții, iar în al doilea rând, creșterea numărului de adipocite este specifică perioadei copilăriei, prepubertate și pubertate. Aceste celule odată formate vor exista pe tot parcursul vieții iar la vârsta adultă acestea se măresc în dimensiuni prin acumularea de lipide.Acestea sunt motivele pentru care creșterea mai mult decât este normal a numărului de adipocite în copilărie are consecințe negative pe termen lung.

Ca urmare, pentru copii o dietă sănătoasă combinată cu activitatea fizică contribuie la menținerea greutății în parametri normali și la o bună dezvoltare fizică.

Copii învață prin puterea exemplului, iar părinții sunt cei de de la care fac acest lucru. Primii ani de viață sunt esențiali pentru formarea unor obiceiuri alimentare bune, obiceiuri care se pot menține apoi toată viața și care îi pot ajuta pe copii să se transforme în adulți sănătoși.

Deși pare greu și adesea suntem prea grăbiți și dorim să facem lucrurile repede, trebuie să avem în vedere că sănătatea este darul cel mai de preț pe care îl primim atât noi cât și copiii noștri și că de noi depinde să îl păstrăm!

 

 

 

 

Andreea-Carmen Radu, Consultant psiho-nutriție

Blogger pe www.carmenradu.ro și Ambasador Food Revolution by Jamie Oliver

 

 

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *