Adriana Mitu : inteligentele multiple si jocurile (II)

 

Un copil poate avea doua-trei inteligente foarte bine dezvoltate. Te-ai intrebat vreodata ce tip de inteligenta are copilul tau? Dar tu, sau sotul/sotia ta?

Am sa le descriu pe scurt, astfel incat sa poti identifica care sunt cele mai dezvoltate la fiul, ori fiica ta.

In articolul de saptamana trecuta am vorbit despre inteligentele multiple si inclinatiile native ale copilului. Daca l-ai ratat, il poti citi aici: https://reginamama.ro/2017/08/26/adriana-mitu-despre-darurile-native-ale-copilului-inteligentele-multiple/.

Primii ani din viata sunt anii de aur in care se creeaza elasticitatea creierului. Desigur ca, un copil va veni cu anumite elastice mai flexibile decat altele, si va face acele lucruri cu usurinta, in timp ce va fi mai reticent sa faca alte activitati.

Este important sa dezvoltam toate aceste arii ale creierului, fara a-l suprasolicita pe copil. Imagineaza-ti ca inteligenta este ca o ciorba pe care o gatesti. Daca pui doar morcovi, faci ciorba de morcovi. Daca pui si ceapa, cartofi, rosii, iti iese o ciorba de legume. De aceea este esential sa integram in viata copilului activitati si jocuri cat mai variate.

Asa ca, astazi am sa-ti propun cateva jocuri pentru primele patru tipuri de inteligenta:

 

Inteligenta verbal-lingvistica

Implica abilitatea de a pune in cuvinte ceea ce gandesti si simti. Cei ce au o astfel de inteligenta se exprima bine, de cele mai multe ori atat verbal, cat si in scris. Spun si asculta cu placere povesti. Uneori chiar inventeaza ei povesti. Invata usor o limba straina si retin cu usurinta cuvintele noi. Au un vocabular bine dezvoltat si pot invata cu usurinta o limba straina, in special daca in primii ani de viata li s-a vorbit in acea limba de catre un vorbitor nativ. Pentru copiii micuti este foarte important sa le vorbiti. Mult! Inca de cand sunt bebelusi!

Jocuri si activitati pentru acest tip de inteligenta:

Lecturarea unor povesti. De la povesti scurte, cand sunt mici, pana la povesti mai complexe pe masura ce cresc.

Folositi animalele din plus pentru a spune o poveste. Un fel de teatru cu papusi in care puneti in scena o poveste. Bonus: acest tip de joc este terapeutic si puteti vindeca unele temeri, ori alte situatii din viata copilului.

Spre exemplu, daca cel mic se teme de separarea de parinti, veti folosi 3 animale din plus – Mama Urs, Tata Urs, Ursulica – si veti povesti despre cum Ursulica se temea sa fie departe de Mama Urs si de Tata Urs. Daca se teme de masini, puteti folosi un personaj lego si o masinuta de jucarie pentru acest scenariu. Urmariti indicatiile copilului si invitati-l sa creeze propriul scenariu, in care personajul isi depaseste frica si astfel sa deprinda si arta povestirii.

 

inteligentele multiple

 

Construirea unor povesti, pornind de la un personaj, spre exemplu Mic cel pitic. Ce aveti de facut este sa creati un personaj impreuna cu cel mic, ori cea mica si apoi sa descoperiti prin ce peripetii si aventuri trece.

Povestea in lant. Este un joc simplu si amuzant, de jucat in doi, in trei, in patru sau mai multi. Unul dintre voi incepe povestea si povesteste un minut, iar apoi celalalt o continua si tot asa pana va saturati de povestit.

Cartonase cu intrebari traznite. Ce aveti de facut este sa construiti cateva cartonase cu intrebari traznite, spre exemplu:

Daca ai fi o picatura de apa, unde ai locui?
Daca ai putea zbura, unde ai merge si de ce?

Acest joc ii dezvolta copilului imaginatia, dar si abilitatile de exprimare.

 

Inteligenta logico-matematica

Inteligenta logico-matematica nu se dezvolta la scoala, ci se formeaza inca din prescolaritate.

De fapt, aceea este perioada cand se pun bazele inteligentei logico-matematice de mai tarziu.

Copiii ce au o inteligenta logico-matematica nativa, sunt cei care cauta constant solutii pentru anumite jocuri: cum sa potriveasca cuburile mai bine, cum sa le asocieze altfel. Le place sa analizeze, sa sorteze, sa masoare, sa puna pe categorii. Mai tarziu au abilitate buna de lucru cu cifrele.

Jocuri si activitati pentru acest tip de inteligenta:

Jocuri cu diferite forme pe care copilul le potriveste in anumite locuri, in functie de marimea si forma geometrica a acestora. Aceasta activitate il ajuta pe copil sa-si stabileasca conceptele de marime, adancime, sus-jos si asa mai departe.

Activitati de sortare a lucrurilor pe diferite categorii. Spre exemplu, aduna cateva obiecte din casa si jucati un joc in care sa le puneti pe categorii. Gasiti cat mai multe categorii in care puteti grupa obiectele respective.

Jocuri pentru stabilitea conceptelor de marime, de adancime, de sus/jos. Sunt o multime de exemple de astfel de activitati pe internet, care pot fi create cu usurinta acasa.

Puzzle-uri si jocuri de strategie. Puzzle-urile ajuta foarte mult si la dezvoltarea inteligentei vizual-spatiale. Jocurile de strategie sunt acele jocuri in care copilul are nevoie sa caute cea mai buna solutie pentru a castiga, spre exemplu cum este sahul.

inteligentele multiple

Experimente stiintifice. Unele dintre ele sunt foarte usor de facut acasa si il ajuta pe copil sa inteleaga anumite notiuni de fizica, ori chimie.

Jocuri si probleme de logica. Puteti tipari fise cu astfel de probleme de logica, sau chiar achizitiona carti. Mie mi-a placut tare mult colectia Mensa kids – “Clubul micilor genii. Pune-ti mintea la incercare” (+7 ani), pe care o si folosesc cu cei mici la ateliere.

 

Inteligenta vizual-spatiala

Acest tip de inteligenta presupune o buna orientare in spatiu. Copiii cu o inteligenta vizual-spatiala dezvoltata se orienteaza usor in spatiu si pot citi cu usurinta hartile. Au abilitati bune de schematizare, deseneaza sau picteaza frumos. Mai tarziu au inclinatii spre arhitectura, constructii ori desen.

Exista o categorie de copii ce intampina dificultati in aceasta zona, respectiv copiii cu dislexie.

Dislexia si disgrafia sunt tulburari de invatare ce implica o dificultate in citire, scriere. Acestea sunt intalnite mai frecvent decat ne-am imagina. Intr-o clasa de treizeci de copii, trei dintre ei pot manifesta astfel de tulburari. Ele sunt conectate direct cu intelienta-vizual spatiala, iar daca in prescolaritate nu pare atat de important faptul ca un copil confunda stanga cu dreapta, urmarile sunt vazute mai tarziu cand copilul scolar intampina dificultati de citire/scriere si mai tarziu la geometrie. Insa, aceaste tulburari de invatare nu sunt un semn al IQ-ului scazut si in cele din urma copilul invata sa se adapteze. Pentru ca stiu cum arata dislexia din interior, nu doar privita din exterior, fiind eu insami un copil dislexic, poate am sa scriu un articole pe aceasta tema, in viitor.

Jocuri si activitati pentru acest tip de inteligenta:

Desen, pictura. Aceste activitati il vor ajuta sa lucreze cu spatiul si perspectiva, mai tarziu.

Uneste punctele pentru a forma o imagine. Puteti tipari fise cu astfel de activitati.

Jocul lego, ori jocuri cu forme geometrice. La fel ca la inteligenta logico-matematica este esential sa-l sprijinim pe copil sa-si stabileasca notiunile de marime, adancime, sus/jos.

Puzzle-uri, despre care am vorbit si mai sus.

inteligentele multiple

Labirinturi, in care copilul incearca sa ajunga dintr-un punct in altul. Acest tip de joc ajuta foarte mult la dezvoltarea cognitiva a copilului, la dezvoltarea capacitatii de atentie si a concentrarii.

Jocuri de tipul: gaseste cele 5 diferente, sau gaseste-l pe Wally.

 

Inteligenta muzicala

Este acel tip de inteligenta care, desigur, are legatura cu muzica. Copiii ce au acest tip de inteligenta sunt sensibili la sunete, canta, din voce sau la un instrument. Isi amintesc cu usurinta melodii si pot canta linia lor melodica intocmai. Sesizeaza cand o melodie nu este cantata corect.

Oamenii de stiinta au demonstrat in mai multe studii, impactul pe care invatarea unui instrument il are asupra creierului.

In special pentru ca integreaza mai multe arii ale creierului si zone ale corpului: urechi, degete, ochi (cand citesti notele muzicale) si asa mai departe.

Jocuri si activitati pentru acest tip de inteligenta:

Ascultarea unor melodii si fredonarea lor. O activitate simpla si foarte amuzanta pentru copil. Mai apoi, puteti folosiun pix pentru a bate in masa ritmul acelei melodii.

Ascultarea unor melodii si asocierea lor cu diferite emotii. Artistii transmit emotie prin cantecele lor, acesta fiind un aspect esential al inteligentei muzicale. Ce aveti de facut este sa ascultati o melodie pentru un minut si apoi sa discutati cu cel mic, sau cea mica, despre emotia pe care v-a trezit-o acea melodie. Puteti folosi diferite instrumente muzicale pentru fiecare emotie: vioara-tristete, tobe-furie, flaut-bucurie, pian-teama.

Sa invete sa cante la un instrument muzical.

In urmatorul articol voi scrie despre jocuri si activitati pentru ultimele patru tipuri de inteligenta.

 

 

adriana mitu inteligentele multiple

 

Adriana Mitu este autoarea colectiei de povești terapeutice „ABC-ul poveștilor terapeutice” din cadrul Editurii Diana, formator specializat pe dezvoltarea cognitiv-emotionala a copilului si instructor acreditat international aware parenting cu drept de practica in Romania. De astazi vocea specialistului in educatie, din comunitatea ReginaMama!

 

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *