Psihologia Gemenilor – Cu ce te confrunți ca părinte de gemeni

 

–   Nu mai ești fratele meu! Mă duc la bunica, să fiu singurul ei copil; că bunica nu mai are alți copii.

Îl ascultam și mă gândeam cum aș putea să-l fac să simtă dragostea mea necondiționată și să înțeleagă că pentru mine fiecare dintre ei este unic și special, că înțeleg diferențele dintre ei.  Pot… sau trebuie oare să transform eu, ca părinte, rivalitatea și competiția dintre ei în afecțiune și colaborare permanentă?

Să fii frate geamăn are un impact semnificativ asupra vieții tale.

Copiii mei m-au ajutat să înțeleg multe lucruri despre gemeni și, tocmai din acest motiv, dedic acest articol părinților de gemeni, astfel încât aceștia să își înțeleagă cât mai bine copiii şi să le ofere lucrurile necesare în materie de ataşament şi conectare.

Și primul lucru pe care pot să-l spun despre gemeni este că ei cresc și relaționează diferit față de copiii singuri la părinți sau față de cei cu frați de alte vârste. Descoperirea identității, dezvoltarea personalității, construirea relațiilor sunt experiențe care decurg cu totul altfel pentru ei. Spun acest lucru atât în calitate de psiholog cât și ca mamă de gemeni.

Însă, problema care mi-a dat cele mai multe bătăi de cap este legată de identitate, despre care voi vorbi în continuare, alături de alte 5 provocari cu care m-am confruntat în relația cu copiii mei.

Problema identității

Această provocare își face simțită prezența mai ales în cazul gemenilor identici, când oamenii din jur nici măcar nu se mai străduiesc să îi distingă și au tendința să vorbească despre ei prin apelativul „gemenii”, în loc să-i strige pe nume. Astfel, în timp, se consolidează tendința gemenilor de a se percepe ca „unitate”. Acest fenomen se petrece uneori chiar și la prietenii apropiați care nu au nici o dificultate în a-i distinge, însă, din comoditate preferă varianta scurtă de comunicare. Deoarece frații gemeni petrec mult timp împreună, oamenii sunt tentați să considere că au o singură relație cu aceștia și nu o relație distinctă cu fiecare dintre ei.

Copiii, în primii ani de viață, se identifică cu mama (deoarece conceptul de „Eu” încă nu există). Această percepție fiind dublată în cazul gemenilor cărora le este dificil să se descopere ca indivizi, ca persoane distincte și se definesc ca fiind jumătatea unui întreg. Tocmai de aceea, de cele mai multe ori, trecerea de la identificarea cu părintele la descoperirea propriei identități, în general, nu se face nu prin conceptul de „Eu” ci prin conceptul de „Noi”.

Cu cât acest „Noi” este mai puternic, cu atât fiecare frate va încerca, atunci când crește, să se definească prin diferențele față de celălalt. Astfel, prin studiile despre gemeni s-a descoperit faptul că cei crescuți separat (în familii sau medii diferite) sunt mult mai asemănători comparativ cu crescuți în aceeași familie, care tind să facă un efort pentru a se diferenția; dar aceasta este o concluzie statistică și nu o regulă caracteristică fiecărei perechi de gemeni.

Momentul separării, când fiecare frate începe să trăiască pe cont propriu, este destul de dificil. Atunci apare întrebarea: „Cine sunt eu, în absența jumătății mele?”.

Ambivalența

Adesea, sentimentele pe care gemenii le manifestă unul față de celălalt sunt marcate de ambivalență. Aceasta se traduce prin trăirea la nivel conștient a unei iubiri foarte intense dar care poate fi însoțită de un sentiment de constrângere, datorat intensității apropierii. De asemenea, apare percepția conform căreia fratele geamăn îl înțelege cel mai bine; cunoaștere care poate deveni sufocantă în anumite situații.

Gemenii își doresc să fie personalități independente dar nu își pot imagina momentul în care va trebui să se separe de fratele sau sora lor.

Comparațiile permanente

Oamenii se așteaptă ca ambii gemeni să aibă aceleași abilități și sunt adesea surprinși atunci când constată opusul. Gemenii au tendința de a se compara în permanență (ca orice copil sau adult care are frați, de altfel) iar acest obicei al celorlalți de a-și pune curiozitatea mai presus de confortul lor emoțional accentuează această tendință. Aceste comparații își arată consecințele mai târziu, spre perioada adultă a gemenilor, atât în relațiile cât și în ocupația lor. Acestea sunt cu atât mai neplăcute cu cât oamenii, tot din confort, au tendința să-și bazeze comparațiile pe dihotomii (bun/rău, frumos/urât etc). Uneori, gemenii încep să joace roluri false, care nu le aparțin, dar care se bazează pe asimilarea acestor comparații.

Relațiile cu ceilalți

Fiind implicați într-o relație atât de apropiată încă de la începutul vieții, gemenii au un concept aparte pentru ceea ce înseamnă camaraderia, parteneriatul. Ei idealizează relațiile interumane, iar cei apropiați (prietenii, partenerii de cuplu) au nevoie să înțeleagă acest lucru pentru a nu se simți copleșiți.

Pentru că au crescut cu o persoană ce le-a fost mereu alături, cu gusturi, gânduri, emoții similare și iubire necondiționată, așteptările gemenilor pentru restul relațiilor sunt foarte înalte.

Pot apărea situații precum acelea în care se așteaptă ca ceilalți să știe ce își doresc fără să trebuiască să le spună explicit. Gemenii vin pe lume cunoscând deja ideea de intimitate, în timp ce ceilalți trebuie să o învețe pe parcursul vieții. Provocarea din acest punct de vedere este ca gemenii să învețe (și să fie învățați) să ceară, să își exprime nevoile respectând spațiul celuilalt și să se facă înțeleși de către persoanele care nu au aceeași experiență cu a lor. Gemenii se așteaptă ca nevoile lor să fie înțelese intuitiv, însă acest lucru nu este posibil în toate relațiile.

Cea mai fericită situație din acest punct de vedere este aceea în care gemenii rămân foarte apropiați grație relației speciale dintre ei, dar găsesc bucurie și satisfacție și în relațiile cu alte persoane. Un alt aspect al nivelului relațional este acela că oamenii sunt tentați să catalogheze raportul dintre gemeni ca fiind de „co-dependență”, atribuindu-i o conotație negativă și ignorând darurile reale ale unei astfel de fraternități.

Conflictul

Ca în orice relație, conflictul este inevitabil. Tocmai pentru că se cunosc și își înțeleg atât de bine viața psihologică, le este mai ușor să atingă punctele sensibile ale celuilalt.În situațiile dificile, este important modul în care părintele îi ghidează să se dezvolte armonios și să gestioneze situațiile conflictuale apărute.

„Al meu și al tău”

De mici, gemenii sunt obișnuiți cu aceeași petrecere aniversară, aceiași prieteni, poate chiar cu jucării identice. Părinții sunt provocați să ofere lucruri astfel încât cei mici să nu se simtă neîndreptățiți. Unii gemeni găsesc soluții care să îi mulțumească pe amândoi și fac totul cu schimbul. Chiar dacă nu le place întotdeauna să împartă, pe măsură ce cresc, realizează că aceasta este o lecție importantă pentru viață, în general.

Ca adulți, gemenii vor înțelege mai bine decât oricine altcineva negocierea și compromisul, care sunt esențiale pentru fundamentarea oricărei relații.

În linii generale, este de așteptat ca în urma dezvoltării fetale comune, nașterea gemenilor să fie însoțită de o relație foarte apropiată atât fizic și emoțional. Această relație persistă de-a lungul anilor și, inclusiv la nivel simbolic, îi definește pe fiecare dintre ei. Cu toate acestea, nici părinții, nici cei din jur și nici gemenii nu trebuie să uite că fiecare persoană este distinctă și are o viață interioară proprie, originală.

În ceea ce privește relația cu părinții, adesea aceștia împart responsabilitățile îngrijirii în mod egal. Însă, uneori se întâmplă ca unul dintre gemeni să petreacă mult mai mult timp cu unul dintre părinți. În timp, fiecare dintre gemeni se va identifica cu unul dintre părinți, lucru care îi va determina interesele, personalitatea, modul de relaționare cu sexul opus, aptitudinile și stilurile de învățare. În această alegere (subconștientă), temperamentul și alte arii înnăscute ale personalității fiecăruia dintre gemeni joacă un rol important, alături de tipul de relație stabilit cu fiecare dintre părinți.

 

 

Nina Sofian este Vicepresedinte al Asociatiei Prematurilor, mamă de gemeni, femeie, soţie, sora, fiica, prietenă, coach, psiholog. De 14 ani dezvolta proiecte de psihologie organizaţională, consiliere şi coaching în zona de advertising și comunicare. Si din aceasta toamna devine vocea mamicii psiholog, din comunitatea ReginaMama.

 

 

 

sursa foto : www.pixabay.com

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *