Am ajuns in alta etapa : „Mami cum este corect?”

 

La buna regasire dragi mamici de pici si in 2018! Sa avem un an cu copii sanatosi si promit sa va tin tot mai aproape de tot ce facem noi!

Robert si Eva deja sunt copii mari si eu ma declar tare mandra de ei! La doar 3 ani si 8 luni ne intelegem de minune! Pe limba romana si un pic pe cele straine 🙂 Sunt la etapa in care isi insusesc rapid cuvinte noi!

Si pentru ca le-am tot repetat, uneori obsesiv recunosc,  sa nu le foloseasca fara a le cunoaste sensul, ma trezesc mereu asaltata : „Mami cum este corect?”, „Tati ce inseamna …” Si episodul asta se repeta de cateva zeci de ori..intr-o  zi! S-ar putea spune ca sunt de ceva vreme un dictionar explicativ ambulant!

Este foarte adevarat ca povestile cu care i-am obisnuit de foarte mici, dialogurile dintre noi, la care ii expunem zilnic cat si audiobook-urile cu povesti, ii fac sa isi doreasca sa stie si sa se exprime tot mai mult!

Isi imagineaza foarte multe dialoguri, jocuri, intamplari, pe care le si ilustreaza prin desen pentru a fi cat mai convingatori. Si evident ca fiind doi, pentru noi, deliciul este suprem! Uneori imi place atat de tare cat de mult le zboara imaginatia, incat ma fac ca nu inteleg si ii rog sa imi repete scenariul, ca nu am fost atenta. Doar sa ii mai aud o data si inca-o data 🙂 Sunt sigura ca stiti la ce ma refer, nu-i asa?

Pe de alta parte consider ca cei mici trebuie sa aiba in biblioteca carti valoroase, care sa ii propulseze in etapa urmatoare a cresterii si dezvoltarii lor cognitive si lingvistice. Asa ca, dupa ce am descoperit oferta celor de la Univers Enciclopedic,  la loc de cinste alaturi de multele povesti, stau pe raft dictionarul explicativ al limbii romane si semenii lui.

La momentul asta ne ajuta pe toti sa fim coerenti in explicatii, pentru ca sa fim sinceri, copiii ne pun in dilema deseori si nu stim pe unde sa mai scoatem camasa :))

La momentul viitor , dictionarul limbii romane le va fi carte de capatai gemenilor vorbareti, atat pe bancile scolii cat si pe cele ale vietii! Sunt sigura ca stiind sa se exprime corect vor avea de castigat mult! De la increderea in ei pana la cea primita din partea celorlalti. Si in ziua de azi, credeti-ma, nu-i lucru putin!

Dar pana atunci ne delectam cu povesti ad-hoc, piese de teatru nostime si ne bucuram ochii si urechile cu „Mami cum este corect?” la infinit! Si dincolo de el daca e nevoie… la dublu chiar 🙂

Voi cum va ajutati copiii sa faca fata avalansei de cuvinte noi, intrate in vocabularul lor?

 

sursa foto : www.pinterest.com

 

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *