Cititul cu voce tare da glas copiilor!

 

Cand ne uitam inapoi la copilaria noastra, mulți dintre noi avem amintiri placute legate de cititul povestilor si de bucuria descoperirii  unui basm nou, alaturi de parinti ori bunici, vesnicii povestitori. Si nu este atat de mult despre povestea pe care ne-o amintim, ci sentimentul iubirii si al securitatii pe care l-am pastrat cu noi, dincolo de timp.

Se pare ca cititul cu voce tare, o traditie onorata in din ce in ce mai multe familii, este de fapt un mod minunat de a ajuta copiii sa-ai atinga intregul potențial.

Cititul cu voce tare este o modalitate foarte buna de a implica copiii mici!

La cata informatie circula pe langa noi, stim cu totii deja ca ceea ce se intampla in primii cativa ani, pune bazele pentru viata viitorilor adulti. Este un moment in care experientele copilului influenteaza ireversibil modul in care se dezvolta creierul – inspre bine sau inspre mai putin bine. Ingrijirea oferita de un parinte iubitor in primii ani, sprijina dezvoltarea sanatoasa a creierului, care formeaza fundamentul succesului mai tarziu la scoala si in viata. Si una dintre cele mai bune cai de a angaja  copiii mici in tainele lecturii timpurii, este prin citirea impreuna a cartilor. Chiar și celui mai mic copil ii place sa fie tinut aproape si sa auda vocea mamei sau a tatalui cand citesc o carte cu voce tare.

Noi, Atelierul de Mesterit Povesti, libraria Donaris si Citim Impreuna Romania, credem că TOATE familiile ar trebui sa aiba instrumentele si informațiile necesare pentru a citi cu voce tare. Un soi de  rutina zilnica, daca vreti. Pentru ca TOȚI copiii ar trebui sa aiba un fundament solid, pregatit pentru succes in scoala si in afara ei. Asa se face ca ne pregatim pentru a celebra la Galati, a doua editie a Z.I.C.I, cu ateliere si in limba engleza, ca si noutate, sustinute de Funny English subcentru Cambridge!

Ziua Internationala a Cititului Impreuna

Ziua Internationala a Cititului Impreuna aduce mai aproape de toti copiii si parintii lor, storytelling-ul, in toata puterea cuvantului. Indiferent de limba in care se face, cititul cu voce tare este o arta si noi va invitam, pe 01 si 02 februarie,  sa ne aliniem alaturi de alte peste 100 de tari din intreaga lume, pentru a-i descoperi tainele si mai ales importanta!

Cititul cu voce tare promoveaza dezvoltarea limbajului ai abilitatile de alfabetizare timpurie. Este larg acceptat faptul ca cititul cu voce tare este singura activitate de cercetare, cea mai importanta, care conduce la dezvoltarea limbajului si promoveaza abilitatile de alfabetizare timpurie, cum ar fi : manipularea si denumirea cartilor, intelegerea modului in care funcționeaza povestile, recunoasterea sunetelor si a literelor, cunoasterea unei game largi de vocabular, abilitatea de a asculta. Toti copiii este indicat sa poata beneficia de practica cititului cu voce tare! Fie ei cat de mici sau mari, tuturor le place sa asculte povesti ori sa li se citeasca.

Toate aceste abilitati sunt esentiale pentru momentul in care copiii incep scoala si invata sa citeasca.

 Cititul cu voce tare construieste motivatia, curiozitatea si memoria, ajuta copiii sa faca fata in momente de stres sau anxietate, duce copiii in locuri si momente in care nu au fost niciodata –  fapt ce sprijina largirea si consolidarea lumilor lor. Atat de colorate, vesele si imaginative!

In ciuda tuturor beneficiilor cititului cu voce tare, sondajele arata ca doar jumatate dintre parinti le citesc zilnic copiilor lor, iar mai putin de 10% le citesc copiilor lor din copilarie. Familiile care traiesc în saracie sunt cu mult mai putin probabil interesate sa citeasca cu voce tare la sugari si copii mici.

Insa eu cred ca daca azi citim la Galati, maine in fiecare casa si poimaine in toata tara, vom schimba impreuna, putin cate putin, aceste statistici ingrijoratoare si cei mici vor avea sansa unei educatii literare cu adevarat timpurii! Si NU, niciodata nu e prea devreme sau prea tarziu pentru citire! Si DA, cititul intotdeauna aduce cu sine lucruri minunate, de parca nu am vrea sa se termine magia 🙂

Rezervati asadar un loc la  eveniment, daca nu v-ati inscris deja. Participarea este GRATUITA  iar locurile sunt limitate!

Eu va astept sa stam de povesti, cu cartile laaaarg deschise !

 

ZICI GALATI

 

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *