Imi caut un culcus

 

Pentru ca de obicei cei mici sunt fascinati de povesti cu animalute dragalase, am ales impreuna cu copiii de la Atelier, sa il gazduim pe Bruno. Un ursulet simpatic, personaj principal al povestii Imi caut un culcus, aparuta la editura Univers Enciclopedic Junior.

Asa se face ca m-am inarmat cu cel mai aratos ursulet, lucrat cu drag, multa pricepere si migala de la catre Amadoll si cateva informatii despre luna, din enciclopedia copiilor si am dat iama in librarie, cu zambetul pe buze.

Copiii l-au indragit imediat pe Bruno, care fiind prea mare ca sa incapa in patul lui Luca, baietelul lui, decid sa plece impreuna in calatorie pe luna. Acolo spera ei sa gaseasca loc suficient pentru amandoi si sa poata imparti si somnul, asa cum impart absolut totul din viata lor!

Isi fauresc asadar cu grija un plan si o racheta, din lucrurile gasite prin casa si decoleaza fericiti si mai ales curiosi! Pe masura ce se indeparteaza de Pamant, acesta devine tot mai mic in urma lor. Insa in fata le rasare luna mare si rotunda. Mult mai mare decat credeau ei, dar si mult prea goala, rece si pustie.

Aleg sa „poposim” o vreme pe luna si sa aflam impreuna noutati despre ea. Copiii sunt surpinsi sa descopere ca luna este pustie, plina de praf selenar si fara de viata. Pe luna nu exista apa, nici atmosfera, pomi sau flori, motiv pentru care nu se poate locui pe satelitul natural al Pamantului. Am mai aflat ca ziua este foarte cald, +107 grade si seara -150, ceea ce iarasi face ca viata sa fie imposibila pe luna.

Descoperind de ce Luna nu este un loc atat de placut de vietuit, pentru Bruno si Luca, copiii asista la prabusirea racheti celor doi prieteni, in plina noapte. Aceasta face un zgomot infernal si trezeste toata familia.Iar incepand cu a doua zi, pentru a nu se mai intampla vreun astfel de accident, parintii decid sa ii faca in dar lui Luca un pat, destul de mare cat sa incapa cu tot cu Bruno si racheta in el. Uneori, ne spune povestea, o gazduiesc si pe Elena, sora lui Luca, cand vrea sa calatoreasca catre Luna.

Povestea Imi caut un culcus are un fir narativ simplu, usor de urmarit, care insa ofera diverse posibilitati de invatare.

Noi am ales sa descoperim Luna, creand un plan secundar, in care am dezvoltat orizontul cognitiv al celor mici, cu informatii pretioase despre satelitul natural al Pamantului.

La final am mesterit un tablou senzorial si ne-am jucat cu Bruno, care ne-a cuprins in imbratisarea lui uriasa pe toti deodata! Multumiri speciale librariei Donaris si Amadoll!

Pana data viitoare eu va urez lectura placuta si va astept la Atelier in casa cartii, libraria Donaris, in fiecare marti si miercuri de la ora 17, cu cartile laaaarg deschise!

 

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *