Ce citim impreuna cu copiii in Vacanta Mare?

 

Si iata ca a venit si mult ravnita vara! Cu tot cu soarele ei arzator si apele limpezi precum cerul, cu tot cu campiile inverzite si piscurile umbroase! Si odata cu ea  desigur, ajunge si la noi, de peste mari si tari, vacanta cea mare! Asteptata, chemata, dorita, invocate la propriu de mai toti copiii iubitori de joc si joaca!

Daaar vacanta este lunga si timpul pretios se scurge intre plimbari, vizite si apusuri de soare estivale, mai repede decat se scurge nisipiul fin printre degetele curioase a-l atinge. Asa ca cel mai potrivit este sa gandim un program al zilelelor frumoase de vara, care sa fie pe placul atat al copiilor cat si al parintilor, de ce nu?

Ei bine eu ma voi rezuma la partea din program,  cu lectura in vacanta. Consider ca este necesar sa ii imprietenim pe cei mici si pe timpul verii, cu titluri noi si frumoase, nu doar siliti de imprejurarile scolare ivite la orizontul indepartat…momentan. Asa ca sa nu uitam ca in perindarile din aceasta vara, sa strecuram printre bagaje, titluri noi, atractive, povesti cu magnet la copii. Sa nu uitam de asemeni sa ne rasfatam si noi cu cate un titlu, pentru ca servim drept exemplu copiilor nostri chiar si in vacanta!

Recomandarile mele ca si titluri, sunt cele deja testate, insa mi-ar placea sa veniti cu completari si adaugiri pe care le considerati importante a ajunge la cititori.

Pe categoria de varsta 0-2 ani as miza pe cartile care pot distra copiii in arsita verii, dar care la umbra si liniste ii pot adormi. Cu povesti scurte, vesel colorate si neaparat cu multe personaje. La aceasta varsta, povestile sensitive sunt cele mai apreciate de catre cei mai mici dintre cititori : Omida Mancacioasa, Paianjenul cel Harnic, Colectia Lucia Muntean, cartile textile si cele impermeabile, cartile cu sunete, cartile Usborne in limba engleza.

Pentru etapa de varsta 2-3 ani, povestile in continuare va recomand sa le alegeti scurte, colorate, ilustrate calitativ si neaparat sa dramatizati impreuna cu copilul, pentru ca succesul lecturii sa fie unul garantat!

Aici va trec in revista preferatele noastre : Nasturel, Suzette, Colectia Pupo Invata, Am un crocodil sub pat, Colectia de carti Cartemma  (aici imi este imposibil sa enumar titluri, de teama de a nu omite vreunul dintre ele! Toate sunt absolut minunate!)

Pentru grupa de mici cititori intre 4-6 ani va recomand implicarea copiilor in alegerea cartilor!

Deja sunt capabili sa isi poata alege cartea dupa ilustratii, personaje si poate un pic ghidati si dupa titlu. Sa nu uitam sa dramatizarea si storytelling-ul sunt la mare cautare inca, in actul nararii. Asa ca nu faceti rabat de la interpretari amuzante, care vor atrage dupa sine apetitul celor mici pentru lectura creativa! Titluri alese si culese : Tup, Aventuri in Tara Virtutilor, Bucatareasa Zanelor, Madeline Finn  si catelul bibliotecar, Povestea paduriiCei 7 Papa-Lapte.

Pentru 6-9 ani ridicam stafeta si incepem sa facem schimb de rol!

Mai exact va propun ca la aceasta etapa de varsta sa fiti foarte jucausi si creativi, astfel incat cei mici sa nu isi piarda entuziasmul cititului , rataciti undeva intre invatarea scrierii si a lecturii individuale. Procese ample, de durata si mari consumatoare de energie, de altfel ! Asadar deveniti ecoul din poveste, faceti schimb de roluri, gasiti alt final si mai ales cititi cu voce tare impreuna!! Asta va incuraja viitorul cititor sa accepte micile imperfectiuni, ca facand parte din transformarea fireasca de altfel, intr-un cititor pasionat. Titluri de referinta : Erus si Valea Rabdarii, Erus si Valea Generozitatii, Iacarii Acrobatii, Nelli si locul invaluit in ceata, Colectia Isadora Moon.

Pentru copiii de peste 10 ani, care deja isi doresc ei sa stapaneasca tainele lecturii, va recomand Marele urias prietenos, Clementina, James si piersica uriasa, Matilda, Panza Charlottei. Lesne de inteles ca de la aceasta varsta incolo, vor dori tot mai mult ei insisi sa citeasca singuri! Insa in continuare implicarea noastra ca parinti, este esentiala, pentru o ghidare corecta in alegeri! Si evident ca va recomand in continuare sa cititi impreuna cu voce tare, sa va cititi unul altuia, sa creati adevarate dezbateri in familie, pe titlurile alese, pentru frumusetea lecturii!

Titluri ar mai fi inca muuuuulte, dar asta ar insemna sa redactez un articol de 3 zile si nu de alta, dar nu ati mai avea loc in bagaje 🙂 Asa ca m-am rezumat la doar 5 titluri din fiecare categorie de varsta, cu promisiunea ca la mijlocul vacantei sa revin cu o noua lista de titluri, pentru restul de timp ramas inca necitit!

Asa ca pana data viitoare, va doresc o vara minunata si o vacanta de neuitat, cu cartile laaaarg deschise catre noi orizonturi 🙂


sursa foto : pinterest.com si carteacopiilor.ro

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *