Pregatirea pentru gradinita : o poveste mare croita acasa cu cei mici!

 

La buna regasire dragi mamici de pitici! Desi vara e lunga si vacanta inca este pe val, astazi zabovesc asupra unui subiect ce framanta pe oricine are copii mici : pregatirea pentru gradinita!

O noua ETAPA in viata micutilor nostri, prima de altfel mai „serioasa” din copilaria timpurie. Evident ca ne dorim ca ea sa fie blanda, treptata, desi nu peste tot este acceptata idea, si fara lacrimi! Pe cat posibil, in secret, speram ca cei mici sa isi doreasca sa revina si sa imbratiseze cu entuziasm schimbarea si oamenii! Si da este posbil, insa depinde modul pe care il alegem sa traversam etapa, in functie de copil si mai ales de timpul avut la dispozitie.

Tocmai de aceea, in calitate de pedagog si mama de gemeni, va recomand sa tratati cu maxim de interes si implicare aceasta treapta din evolutia celor mici. Luati-va timp si multa rabdare la pachet, pentru a putea sa-i fiti alaturi realmente pe drumul catre gradinita!

Pregatirea timpurie, de acasa, este cheia cu care deschidem poarta noii usi catre copilaria mica!

  1. Asadar incepeti prin povesti. Alegeti povesti pe care sa le cititi impreuna cu cei mici, descoperind ce se intampla la gradinita. Ce fac personajele, cum se simt, cum se pregatesc, cum se joaca, cum parintii vin si ii asteapta si pana acasa povestesc impreuna, ca si voi, ce au facut peste zi. Adresati intrebari deschise copiilor si detensionati atmosfera, daca ii simtiti pe cei mici tensionati la ideea despartirii, prin joc, zambete si asigurari ca totul va fi bine!  Titluri potrivite : Bobita si Buburuza la gradinita, Conny merge la gradinita, Mergem la gradinita (C.Dolto), Sa mergem la gradinita(seria Pixi).
  2. Creati in camera un colt similar cu imaginea unei incaperi din gradinita si jucati-va impreuna „de-a gradi”. Copiii adora jocul simbolic, care isi face simtita prezenta intre 2-5 ani. Piaget considera ca in jocul simbolic , copiii isi repeta experientele de viata si cu ajutorul lui diferentiaza realitatea de fantezie.
  3. Alegeti-va impreuna garderoba potrivita si cartea sau jucaria preferata si faceti vizite repetate la gradinita, poate chiar un program de acomodare scurt pentru a pune in aplicare pregatirea de acasa.
  4. Comunicati si ajutati cadrul didactic in procesul de acomodare al copilului la gradinita, in noul mediu, abordand impreuna strategia potrivita, de aplicat atat la gradi cat si acasa. Nu uitati ca pentru copii repetitia este mama invataturii! Asadar actiunile repetitive, ii ajuta sa se simta in siguranta stiind ce urmeaza sa se intample : ne imbracam, ne pregatim, mergem la gradi, ne jucam, vine mami si fericiti plecam impreuna!
  5. Fiti empatici si intelegatori DAR mai ales perseverenti! O data inceput procesul nu il intrerupeti, decat daca exista un real motiv la mijloc! Orice intrerupere va va aduce in momentul de inceput, ceea ce se va dovedi istovitor atat pentru voi cat mai ales pentru copil si aproape inutil!

De retinut ca in functie de copil si integrarea lui in noul colectiv, procesul poate avea durate diferite. Ia timp si rabdare, de aceea va recomand sa incepeti din vreme procesul de pregatire! La Galati, Atelierul de Mesterit Povesti, ofera un astfel de program de acomodare. Cu povesti, joc si socializare la pachet 🙂

Asadar un inceput lin si cu multe zambete de poveste va doresc! La dublu!

 

 

 

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *