Alegem sau nu acomodarea treptata la gradinita?

 

La buna regasire dragi mamici! Acum ca vara se apropie de final si un nou anotimp ne va trece curand pragul, am ales sa povestim despre acomodarea treptata la gradinita si mai ales la cresa. Ca acum ne trezim in drum catre gradi si nu stim cum sa procedam mai bine. Pentru cel mic sau pentru noi…Oare pentru cine este acel mai bine si ce ar insemna el in contextul dat?

Ei bine, exista si variante prin care sa va fie mai usor si mai bine tuturor cu noul inceput. Si anume : acomodarea treptata. Stiu ca veti invoca refuzul institutiilor de a lasa insotitori in clasa, de a lua parte la activitati sau chiar de a intra in unitate, pana nu se face ora exacta de preluare a copiilor! Insa mai stiu ca exista un temei legal, prin care puteti cere in mod direct, sa luati parte la procesul de acomodare treptata a copilului la cresa.

Respectiv HG 1252/2012 privind aprobarea Metodologiei de organizare si functionare a creselor si a altor unitati de educatie timpurie anteprescolara. Pe scurt, vreme de 15 zile maxim puteti insoti copilul la cresa, in vederea acomodarii treptate. Si daca ati ales sa faceti asta, ar fi bine sa nu renuntati! Indiferent de cat de opozitionist va este sistemul!

 

Din proprie experienta de dascal, mamica de gemeni si manager de centru educational, va recomand cu caldura sa alegeti calea mai lunga, un pic mai anevoioasa de acomodare treptata, dar mai securizanta emotional pentru cel mic!

Ganditi-va un pic numai ca va ia cineva din locul vostru si va lasa intr-un mediu nou, cu oameni noi, fara nici un element cunoscut in jur. Prima reactie este evident cea de teama. Or un sentiment de teama nu poate genera fericire, de nici un fel! Mai ales copiilor care sunt atat de fragili emotional! Si e pacat sa nu se bucure cu adevarat, pentru ca  mediul creat special pentru ei, este unul de poveste! Una reala, a lor, in care ei devin micii actori, pe marea scena a copilariei timpurii!

Asadar inainte de a lua decizia finala, care presupune poate de cele mai multe ori, un concediu prelungit ori invoire de la munca, un bunic grijuliu care sa se ocupe de aceasta perioada sensibila din viata voastra sau chiar o bona part-time, luati o pauza. Si lasati inima sa dicteze si mintea sa asculte de data asta…Stiu sunt rare aceste situatii, dar merita tot efortul!

Acomodarea treptata este ca un preambul pentru toata lumea! Din ea are de castigat copilul : incredere, parintele : siguranta si educatorii : copii veseli, activi si implicati in activitatile minunate, pregatite cu atata migala zi dupa zi! 

Pentru gradinite, procesul de acomodare treptata este unul optional si de cele mai multe ori institutiile private ofera acest serviciu. Dar sunt sigura ca o mamica informata si un manager de gradinita implicat, pot pica de comun acord asupra acestui sensibil subiect, inspre binele tuturor!

Eu am gasit destul de greu intelegere, in calitate de mama, asa ca am decis sa ofer parintilor cu care intru in contact, in calitate de manager, aceasta posibilitate. Aceea de a ne cunoaste pe noi, mediul si activitatile noastre, de a intelege procesul educational ce sta la baza formarii unui prescolar si abia apoi de a decide daca ne inhamam impreuna la drum, pentru urmatorii 3 ani . Insa despre acest impreuna si ce reprezinta el pentru noi, colectivul StoryLand, voi povesti intr-un articol viitor.

Pana atunci va doresc o acomodare cat mai usoara si daca sunteti din Galati, va asteptam in programul nostru, Joaca de-a gradi , special gandit si creat pentru inceputuri blande, alaturi de minunatele noastre doamne, care astepta sa va ofere un zambet cu emotia primei zile de acomodare 🙂


sursa foto : pinterest.com

 

 

 

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *